joi, 2 iunie 2011

Ciresele-medicament natural!


Dupa cum v-am spus intr-o postare anterioara, fructele care imi plac cel mai mult sunt ciresele. Din pacate sezonul lor este foarte scurt, o luna, maxim doua, cu indulgenta, asta daca vorbim de productia autohtona, altfel gasim si cirese importate.



Stiati ca?
Aceste minunate fructe contin 8 vitamine (B1, B2, B6, C, E, P, A, PP), 6 minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fostor, sulf). De asemenea, mai contin zinc, cupru, mangan si acizi organici.
Cea mai mare cantitate de vitamine este continuta de ciresele coapte foarte bine, ajunse la maturitate



 Antocianinele, pigmentii continuti si de cirese, au proprietati anti-inflamatorii, anti-imbatranire si anti-carcinogene.


Ne ajuta sa dormim bine
Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.

Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.

Bune si la slabit
Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale. 
 100 de grame de cirese au o valoare energetica de 48 kcal.



Mai mult, oamenii de stiinta au inclus ciresele prin alimentele recomandate in cazul cancerului, acidul elagic pe care acestea il au in compozitie intarziind aparitia si dezvoltarea tumorilor maligne. Fibrele continute de cirese sunt eficiente mai ales in prevenirea aparitiei cancerului gastric sau al celui de colon. 


Masca pentru ten uscat

Tot ciresele sunt  prietenele tenului uscat si obosit: o mana de cirese curatate de samburi se dau prin mixer; aplicati aceasta pasta pe fata si relaxati-va intins la orizontala. Masca are efect daca este lasata sa actioneze circa 20 de minute. Se clateste cu apa minerala (sau necalcaroasa).


Parerea mea este ca, o cura cu cirese in perioada asta ar fi minunata, mai ales pentru efectele antioxidante pe care ni le ofera acestea. E pacat sa nu profitam ..
Va sfatuiesc totusi, sa le cumparati din piata, nu din supermarket! 

Voi ce parere aveti despre aceste minunatii oferite de natura?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...