vineri, 8 iulie 2011

Sa ne bucuram de piersici!

Hello again!
Ne-am plans aproape doua saptamani de vremea urata de afara si acum cand e foarteeee cald, ne plangem din nou.. ca e prea cald :))
Ce ziceti voi daca astazi ne delectam cu piersicute? Sunt dulci, racoritoare, gustoase si sunt bogate in vitamine si fibre.


Piersica, recunoascuta inca de pe vremea vechilor asiatici datorita proprietatilor sale curative, si-a pastrat pana in prezent postura de „aliment-minune". Chiar daca in nenumarate diete regasim ideea ca un trai sanatos presupune renuntarea la multe delicii, in ceea ce priveste piersica nu exista replica in acest sens.


Istoric
Piersicul inflorit era sarbatorit in Japonia si China prin diverse ritualuri. Pentru japonezi el semnifica fecunditatea, iar pentru chinezi constituia un simbol al longevitatii. In ambele natiuni se slavea vitalitatea acestui pom miraculos. 

Remarcat si in India si Persia, piersicul, odata ajuns pe meleagurile romanesti, a fost preluat imediat in traditia gastronomica si medicala. Popularitatea piersicului s-a extins incepand cu secolul XV si pe taramurile din Franta. Doamnele de la curte comandau gradinarilor sa foloseasca acest pom fructifer in aranjamentele lor.

Compozitia piersicii
-Datorita continutului mare de zahar si hidrati de carbon, piersica furnineaza cantitati semnificative de energie organismului nostru. 
-Este bogata in fosfor.
- Abunda in vitaminele A, B1, B2, E.
-Contine  foarte multe fibre.

Beneficiile piersicii
-Piersica poate fi de un real beneficiu in cazul persoanelor astenice, slabite, fara pofta de mancare, a celor aflate in convalescenta sau care prezinta stari depresive.

-Fosforul din compozitia piersicii are rol protector pentru celulele nervoase. Cura de piersici este extrem de indicata persoanelor afectate de nevroze sau alte afectiuni psihice. 

-Datorita continutului mare de vitamine, piersica contribuie la echilibrarea sistemului nervos, cresterea sistemului imunitar si usureaza sinteza hemoglobinei. 

-Piersicile sunt considerate laxative usoare, fapt pentru care sunt recomandate in tratarea constipatiei atat de suparatoare.
-Datorita continutului bogat de fibre, consumul regulat de piersici este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, avand un tranzit intestinal lenes
-Piersica are si proprietati antioxidante, intarzie procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea stralucirii si tineretii tenului

Cura cu piersici
Aceasta asa-zisa cura presupune consumarea a 4 piersici dimineata (in loc de micul dejun) pe durata a doua saptamani.
Rezultatele nu vor intarzia sa apara. Piersicile ajuta la reglarea functiile intestinale si hepatice, imbunatatesc procesul de asimilatie si mentin starea alcalina a sangelui. 


Masca de fata cu piersici pentru ten normal si uscat
Se amesteca bine trei linguri de suc de piersici cu trei linguri de smantana proaspata si o jumatate de lingurita de suc de lamaie. Crema se aplica pe fata, se lasa cinci minute si apoi se clateste. 
Sau amesteca o piersica pasata cu o lingurita de ulei de migdale dulci. Se lasa sa actioneze pe fata 20 de minute si apoi se clateste bine.

Atentie insa la alergiile pe care piersicile le pot provoca!!

Piersicile pot determina reactii alergice la persoanele predispuse la astfel de manifestari. Unii pacienti alergici la polen pot prezenta in asociere cu consumul de fructe si legume de sezon asa numitul sindrom de alergie orala (urticaria de contact). Acesta se manifesta prin mancarimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei si a limbii. In cazurile severe poate aparea si umflarea glotei, ceea ce duce la dificultati in respiratie.


 Eu zic sa ne bucuram cat mai putem de aceste minunate fructe, pentru ca din pacate si sezonul lor este scurt, ca si cel al cireselor, capsunelor..etc









Enjoy,
Eyya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...