duminică, 2 octombrie 2011

Istoria cafelei

Buna!
 Nu stiu daca voua va place cafeaua, dar eu sunt innebunita dupa ea, ce-i drept cu foarte mult lapte, insa am si momente in care imi doresc sa savurez o cafea in toata regula, fara niciun fel de adaos
 Am aflat de curand, de la un consumator inrait, ca de fapt cafeaua nu are gust, ci doar mirosul acesteia ne imbie simturile si mi-a spus sa ma tin de nas si sa iau o gura de cafea, sa-i spun daca are vreun gust...
 Singura explicatie ar fi ca mirosul este strict legat de gust, ca si atunci cand suntem raciti, indiferent ce ai manca, nu poti sa simti aroma, din cauza faptului ca ai nasul infundat.
Am incercat sa-i explic logic, insa el o tine pe a lui, fiecare cu piticii lui:))..ce sa-i mai zic..

 Dar poate sunteti interesati cum a luat nastere cafeaua... 


 "Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte,existaumulte legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.
Conform unei legende istoria cafelei incepe cand un pastor arab numit Kaldi  si-a gasit caprele “ dansand” in jurul unui arbust  cu niste cirese de  culoare rosu si stralucitoare in sudul peninsulei arabe.

Curand Kaldi realizeaza cauza euforiei caprelor sale – acele cirese rosu stralucitor, pentru ca mai apoi sa le incerce chiar el. Efectul stimulator a fost explatat de calugarii de la o manastire din zona care au folosit fructele pentru a putea ramane concentrati in cursul orelor prelungite de rugaciune . Acestia au trimis fructele si altor manastiri …si astfel s-a nascut cafeaua.

Cealalta poveste este aceea a unui dervis musulman care a fost condamnat de dusmanii lui sa rataceasca prin desert si astfel sa moara de foame. In delirul sau, tanarul a auzit o voce care ii spunea sa manance fructele dintr-un arbore de cafea din apropiere. Dervisul a incercat sa inmoaie fructele in apa si cand nu a reusit, pur si simplu a baut lichidul acela. Interpretand supravietuirea si energia sa ca pe un semn de la Dumnezeu, s-a intors la ai sai si a raspandit credinta si reteta acestei bauturi[...].

Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta parte a lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si un sol propice infloririi arborelui."

continuarea->AICI

 

Voua va placea cafeaua? Cat de des o consumati?

 

Enjoy,Eyya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...