O dantura perfect alba nu se intretine doar cu pasta si periuta de dinti. Pentru a avea cu adevarat grija de dintii nostri trebuie sa fim atenti si la alimentatia de zi cu zi. Asta pentru ca o multime de alimente, desi par foarte sanatoase, vor ajunge sa ne pateze dintii, iar zambetul nostru sa nu mai aiba stralucirea de odinioara. Aceste alimente nu trebuie excluse din regimul alimentar, insa cantitatea lor trebuie scazuta si, bineinteles, dupa ce consumam cate un aliment din lista de mai jos, spalarea dintilor imediat dupa consumarea acestor alimente, este obligatorie, daca ne dorim un zambet de invidiat.

Am intocmit pentru voi un top al alimentelor care va pateaza dintii:

1. Cafeaua
Deschidem ochii dimineata si primul gand este acela ca avem neaparata nevoie de o ceasca de cafea. Foarte multi dintre noi o savureaza, mai dulce sau amara, fierbinte sau mai rece, cu frisca, cu lapte, cu miere, la ibric sau la filtru, indiferent de anotimp, dar zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi.
Desi cafeaua da startul unei zile, si dupa cum spuneam, de cele mai multe ori, este ingredientul nelipsit atunci cand vine vorba despre relaxare si rasfat aceasta afecteaza grav culoarea dintilor. Cafeaua pigmenteaza dintii daca este bauta zilnic, pe o perioada lunga de timp.
Recomandarea medicilor Oral-Dent este ca dupa fiecare ceasca de cafea consumata, dintii sa fie din nou spalati cu rigurozitate dupa regulile de aici.
 


2. Ceaiul negru
Ceaiul verde, ceaiul alb sau cel din plante obisnuite nu pateaza dintii, insa ceaiul negru lasa pe suprafata dintilor nostri urme similare cu cele lasate de cafea. Din acest motiv este recomandat sa evitati pe cat posibil ceaiul negru si sa il inlocuiti cu ceaiuri obisnuite.




3. Ciocolata
Din cauza continutului ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment care, in timp, va modifica nuanta dintilor sau ii va pata. Mai mult decat atat, ciocolata duce la carierea dintilor din cauza cantitatii mari de zahar pe care o contine. O bucatica de ciocolata nu a omorat inca pe nimeni, insa totul sta in consumul cu moderatie.




4. Coacazele, zmeura, murele si afinele
Din pacate aceste fructe, care sunt recomandate pentru aportul lor de antioxidanti si vitamina C, contin si un colorant semi-permanent foarte puternic ce pateaza dintii. Coacazele, zmeura, murele si afinele pateaza dintii mai ales daca sunt consumate sub forma de suc. O varianta practica ar fi sa bei sucurile din aceste fructe cu un pai.


5. Bauturile colorate
Sucurile colorate si bauturile pe baza de cofeina, in special cele acidulate, va vor colora in timp dintii, mai ales daca acestea sunt consumate pe baza zilnica. Recomandarea medicilor Oral-Dent, ca si in cazul sucurilor din afine, coacaze si zmeura este ca aceste bauturi da fie consumate cu ajutorul paiului.



6. Vinul rosu
Se stie ca strugurii negri pateaza, iar dintii nu fac exceptie. Din pacate, strugurii negri fermentati au un efect mult mai puternic, motiv pentru care se recomanda ca vinul rosu (considerat aliment) sa fie consumat mai rar sau chiar evitat daca tinem la culoarea alba a dintilor nostri.

Author: Dr. Robert Sandu

 

 

Enjoy,

AndrEyya