sâmbătă, 10 martie 2012

Legume de sezon

 Abia astept sa scot din dulapul de bucatarie un castron mareeee si sa pun rand pe rand, leguma cu leguma, tocate in prealabil, legume autentice romanesti.
 Nu va era dor de o portie sanatoasa de verdeturi? 

 Iarna asta a fost atat de lunga si de urata...si pe deasupra a produs numai pagube, distrugand o mare parte din cultura legumicola care urma sa apara luna aceasta. Astfel ca, a mai ramas doar o particica de care ar trebui sa ne bucuram.

Si cam ce legume credeti ca vor defila, in aceasta luna, pe tarabele din toate pietele?


Sa incepem cu cele verzi si pline de vitamine:

-Ceapa verde, va fi la mare cautare in acest sezon, va asigur. E dulce, verde, are un miros de primavara , se poate savura ca atare sau asezonata la diverse mancaruri.
Mie imi place sa o mananc cu salata verde sau cu o omleta zdravana, ii da un gust aparte.
Pe langa deliciul culinar,  pe care aceasta ni-l ofera, ceapa verde ne incanta si cu aportul ridicat de minerale si vitamine, ca de exemplu: magneziu, cupru, crom, potasiu, vitamina C si vitamina B6.

-Salata verde este preferata mea in acest sezon. Dupa cum stiti, o leguma cu cat e mai colorata cu atat e mai bogata in minerale si vitamine (asta in cazul in care nu sunt injectate cu diversi coloranti), iar salata verde e veeeerdeeee. Mie imi place sa o mananc goala cu putina lamaie,otet si sare. E un adevarat festin!

-Spanacul abunda in fitonutrienti si antioxidanti. Il putem servi sub forma de salata, adica proaspat sau fiert, insa e  pacat sa pierdem atatea vitamine prin fierbere.

Continuam cu:

-Ridichiile sunt perfecte pentru iubitorii de salate de cruditati. Eu recunosc ca nu prea ma omor dupa ele, dar mananc una, doua de pofta.Acestea contin fier, vitamina A, acid folic, dar si vitamina C.

-Morcovii noi, alaturi de ridichii, fac parte din categoria radacinoaselor, iar pentru iubitorii acestei legume avem numai vesti bune: Morcovul este deosebit de bogat în vitamina A si provitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (acid folic), C si E; deasemenea, mai contine minerale – fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom, caroten, asparagina si daucarina.

 Cam atat pentru luna martie, voua va fac cu ochiul legumele de mai sus?




Sanatate,
AndrEyya

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...