vineri, 3 aprilie 2015

Este margarina periculoasa pentru sanatate?


Pentru ca suntem in post si se stie faptul ca inca se mai consuma margarina in cantitati considerabile, m-am gandit sa va relatez o scurta povestioara despre modul in care a aparut aceasta minunata margarina.

Se spune ca...

In urma cu multi ani, in timpul celui de-al doilea Razboi Monial, se pare ca untul era pe cale de disparitie, mai bine zis, se gasea din ce in ce mai greu. 
Astfel, ingeniosii cercetatori americani s-au gandit sa improvizeze si sa conceapa un produs asemanator untului.
Au pornit de la ideea de ulei vegetal, precum cel de floarea soarelui sau de soia, care erau mai ieftine si s-au pus pe treaba.

Au incalzit aceste uleiuri la o temperatura inalta, de 150 grade Celsius si le-au adaugat niste hidrogen (gaz usor inflamabil, insipid, incolor, inodor) in prezenta unor catalizatori de nichel, pentru intarire.

sursa foto: google.ro

In acest mod a rezultat un produs minunat, alb ca si untul, dar cu o consistenta moleculara asemanatoare cu a plasticului, avand in vedere "ingredientele". In timp, aceasta margarina a fost "imbunatatita" cu ceva adaos de arome, coloranti si vitamine sintetice (toate produse in laborator, evident).

Eu am renuntat de vreo 10 ani la acest produs, desi recunosc ca eram fan margarina pe paine, cu dulceata. Cine nu era? Mai ales in copilarie, cand habar n-aveau ai nostri ce e aia margarina, cu atat mai putin noi. O puneam intre doua felii de paine, ii tranteam niste dulceata si era masa perfecta la gradi sau la scoala. 
Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat...deci, va las sa raspundeti singuri la intrebarea: Este sau nu este margarina periculoasa pentru organism?


Si acum, dupa cum v-am obisnuit, va las cu un clip demonstrativ:



Voi cum stati la acest capitol? Sunteti consumatori de margarina?



4 comentarii:

  1. Cu siguranta nu este sanatoasa. Nu are nici un nutriment, nimic. Vagile urme de vitamine adaugate si omega 3 sunt doar praf in ochi. Mai bine mananci un pic de unt, ocazional, decat sa consumi aceasta mizerie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Clar, eu sunt pro unt, cel putin e facut din lapte.

    RăspundețiȘtergere
  3. nicoleta ciocoiu4 aprilie 2015 la 09:20

    nu cumpar margarina desi recunosc ca pana miau deschis alti ochi a trecut ceva timp , margarina nu arde daca faceti un experiment se strange se inegreste dar nu se topeste ca untura sau untul , pe langa cest produs mai sunt multe altele care sunt la fel de nocive ..

    RăspundețiȘtergere
  4. Bineinteles, mai sunt o gramada de produse nocive, de la mezeluri pana la pateul de pots, ca sa nu mai vorbim de branza topita...

    RăspundețiȘtergere

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...