joi, 14 mai 2015

Cel mai bun antioxidant natural: Merisoarele sau afinele rosii


Stiati ca merisoarele mai sunt numite si afine rosii sau ca afinele rosii mai sunt denumite si merisoare?
Ei bine, eu am descoperit de curand si am decis sa impartasesc aceasta informatie si cu voi, avand in vedere ca surorile lor, adica afinele negre sunt  mult mai iubite si mai cunoscute . De ce sa nu iasa in evidenta si cele rosii? Mai ales ca au cu ce sa se laude, credeti-ma!

Se spune despre aceste fructe mici si rosii ca reprezinta cea mai buna sursa de antioxidanti naturali.
Acestea cresc in cele mai salbatice si nepoluate zone ale muntilor nostri si cred ca natura le-a inzestrat cu tot ce a avut ea mai bun. Pe langa faptul ca au un colorit rosu de toata frumusetea, acestea abunda in vitamine si antioxidanti numai buni pentru organismul nostru stresat si poluat.



Ce au ele asa special?

"Merisorul (Vaccinum vitis idaea) este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi, in general la marginea padurii. Natura a inzestrat merisorul cu o incredibila capacitate de rezistenta la conditiile extreme. 
Astfel, micul arbust rezista la geruri de pana la -40 de grade si la vanturi puternice. 

Foarte bogate in tanini (substante antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), frunzele merisorului sunt mereu verzi. 
 
Timp de secole, merisorul a fost folosit profilactic in regiunile nordice, in tari precum Suedia, Finlanda sau Rusia, unde clima aspra nu permitea cresterea si, implicit, consumul altor prea multe fructe. Si-a dovedit astfel eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice. 



Rezultatele unui studiu facut in Finlanda, pe 150 de femei care sufereau de cistita recidivanta, au demonstrat ca merisorul duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene, daca este administrat de 5 ori pe saptamana, vreme de cel putin 3 luni.

 Un alt studiu, de aceasta data american, a aratat ca extractul din fructe de merisor si consumul a minimum 2 litri de apa pe zi reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala, datorita efectului diuretic si antiinflamator renal al fructelor de merisor. 

Flavonoidele si saponinele continute in frunzele si fructele de merisor au o puternica actiune diuretica, curatand rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor.

 De aceea, merisorul trateaza cu succes diareea, fiind si un adjuvant eficient in cazul enterocolitelor si al sindromului colonului iritabil. Datorita aceleiasi actiuni astringente a taninilor din frunzele de merisor, hemoragiile menstruale abundente pot fi reduse considerabil, la fel si senzatiile neplacute de balonare. Administrarea merisorului in cazul hipermenoreei poate injumatati durata ciclului menstrual si reduce starile de slabiciune, anemie si devitalizare." -sursa

Mie imi plac fructele de merisor uscate sau cel putin asta este varianta pe care am incercat-o pana acum. Imi place aroma lor dulce-acrisoara si imi place faptul ca pot sa le iau la pachet si sa le servesc sub forma de gustare.

Voua va plac merisoarele?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Disqus for ViataAreGust

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...